Djeca, blagdani i darivanje

Prosinac je za mnoge posebno doba godine u kojem mirisi kolača, osvijetljeni i okićeni grad, druženja i darivanja izazivaju osjećaje radosnog iščekivanja i uzbuđenja, a za djecu mogu imati i poseban čar. To je vrijeme radosti i darivanja u kojem je od poklona, još važnije darovati svoje vrijeme, pažnju i osjećaje. Kroz ono što se događa u djetetovoj obitelji, dijete stječe iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta, a kroz ugodno provedene trenutke s najdražima, zadovoljava potrebe za ljubavlju, prihvaćanjem i uvažavanjem.
Kada kao odrasli razmišljamo o vlastitom djetinjstvu, često se prisjećamo upravo dana blagdana koje smo obilježavali na poseban način u svojoj obitelji. Upravo je ovo vrijeme razvijanja obiteljskih običaja čija je osnovna svrha naučiti cijeniti jednostavne, ali posebne životne trenutke i osjetiti važnost odnosa s drugima u svom životu.
Roditelji mogu razgovarati o iskustvima blagdana iz vlastitog djetinjstva te stvarati određene obiteljske rituale koji će obilježiti blagdanske dane kao što su zajednička izrada kolača, ukrašavanje doma i slično. Ukoliko vam nedostaje obiteljske tradicije, nikad nije kasno da je počnete stvarati. Okupite se oko aktivnosti u kojima svi uživate i nastojte iz godine u godinu ponavljati neki dio rituala. Uključite dijete u što više zajedničkih aktivnosti i dajte mu priliku da se osjeća korisno i ponosno. Možda će neke pripreme tada trajati dulje ili ćete vi imati više posla s pospremanjem kasnije, ali doživljaj Vašeg djeteta će Vam jasno pokazati što je u toj situaciji važnije. Svoje posebne trenutke uhvatite kamerom ili fotoaparatom i pričajte o tome što ste radili za prošle blagdane. Možete čak i napraviti knjigu koja govori o tome kako se u Vašoj obitelji obilježavaju određeni blagdani.
Ukoliko imate malo dijete, pokušajte u blagdansko vrijeme što manje mijenjati njegove navike, primjerice vrijeme hranjenja i spavanja, a kod nešto starije djece predškolske dobi vodite računa o tome da veselo blagdansko doba ne postane stresno za dijete i za Vas, uslijed prevelikih uzbuđenja. Vo kao roditelji možete procijeniti koliko uzbuđenja Vaše dijete može podnijeti, pa nastojite svoj plan tome prilagoditi. Ne zaboravite s djetetom otići u šetnju jer će promjena „zraka“ goditi i Vama i njemu. Našite vremena i za mirne zajedničke trenutke čitanja djetetove omiljene slikovnice ili jednostavno maženje. Za sve pripreme nemojte čekati posljednji trenutak nego planiranjem pokušajte izbjeći nepotrebne napetosti.
 Ukoliko odlučite djetetu pokloniti igračku, obratite pažnju na sljedeće:
- dobro pregledajte igračku i pročitajte deklaraciju na njoj,
- poigrajte se s igračkom na ne baš pažljivi način da provjerite hoće li igračka izdržati test dječje igre,
- obratite pažnju na to je li igračka sigurna za vaše dijete (ima li dijelova koje dijete može progutati, jesu li boje postojane, kakav je zvuk koji igračka proizvodi i slično),
. vodite računa o dobi djece za koju je proizvodđač namijenio igračku
- djeci posebno drage, a ujedno i igračke koje mogu trajati, su one koje se mogu koristiti na različite načine i tako „rastu“ zajedno s djetetom,
- igračke ne moraju biti skupe niti posebno složene da bi razveselile dijete i da bi dijete našlo niz način da ih upotrijebi,
- igračka bi trebala poticati razvoj djeteta, ali je najvažnije da djetetu pruži što više zadovoljstva u igri.
Nemojte biti razočarani ukoliko dijete ne prihvati igračku na način na koji se vi to očekivali. Doći će vrijeme kada će i ta igračka postati zanimljiva. Ito tako nemojte se iznenaditi ukoliko dijete poklonjenu igračku počne koristiti na način na koji vi uopće niste ni pomislili, već to shvatite kao pokazatelj da ste napravili dobar izbor.
Evo nekoliko ideja za igračke za koje bi bilo dobro da se nađu u djetetovom kutiću igračaka u nekom od trenutaka predškolske dobi: mobili, zvučne igračke; kocka u kocki ili druga slična varijanta igračke koja omogućuje umetanje ili slaganje dijelova jednog na drugi; glazbene igračke; telefoni; igračke za vučenje ili guranje; različite vrste materijala za građenje i konstruktorske igre; iskakalice, umetaljke, slagalice, lutke; alati; igračke koje se koriste u simboličkog igri (liječnika, kuhanja i dr.); mali svjetovi sa svojim stanovnicima i onim što ih okružuje; odjeća za presvlačenje, masa za modeliranje; papiri, bojice, vodene bojice, pastele, škarice, ljepilo i drugo; različite društvene igre; lopte; slikovnice i knjige.
Djeca uče od roditelja kao glavnih modela i prihvaćaju sustave vrijednosti i razmišljanja kojima su izloženi. Svojim ćete ponašanjem djetetu moći od najranije dobi poslati poruku da bit blagdana nije u hrpi poklona već u davanju i primanju od srca, ne samo stvari nego drugih puno važnijih dijelova sebe. Ranim uvođenjem tradicija ugodnih svima, naglašavajući pravo značenje blagdana, možete pomoći u oblikovanju načina na koje dijete gleda na blagdane i na to što znači davati i primati tijekom cijele godine.
Važno je da dijete uz blagdan dobije više od lijepo umotana dara. Darovi koji nemaju cijenu i ne mogu se kupiti, ti darovi su najvažniji. Važno je da dijete dobije poruku ljubavi i da ga se potakne da ljubav podijeli s drugima.
Pripremila: Marijana Smerić Pecigoš, stručna suradnica - psihologinja

© 2023 Vrtić Trnsko. Sva prava pridržana.