POTRES! Što učiniti i kako pomoći?

 

 

Poštovani roditelji,
Zbog ponovnih potresa koje smo doživjeli ovih dana, u nastavku dajemo link na tekst o tome kako si pomoći u situaciji potresa i publikaciju namijenjenu roditeljima o tome kako se nositi sa situacijama potresa, a pripremili su ih djelatnici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualnoo/novosti/smjernice-za-roditelje-potres-kako-si-mozemo-pomoci/

https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2020/12/Djeca-i-obitelji-prije-tijekom-i-nakon-potresa-5MB.pdf


Također Vas upućujemo na edukativni video što ga je objavio Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba o ponašanju u slučaju potresa:

https://www.zagreb.hr/edukativni-video-ponasanje-u-slucaju-potresa/163005


U srijedu 06.01.2021. od 10 do 11 sati u organizaciji Zagrebačkog psihološkog društva održan je webinar namijenjen roditeljima i ostalim odraslima koji ovaj čas brinu o djeci koja su doživjela potres. Cilj webinara je bio podučiti odrasle o specifičnostima traumatskih događaja, nekim reakcijama koje su specifične za djecu različitih dobi u ovakvim situacijama, kao i o različitim načinima pružanja podrške jer bliski odrasli primarni su i najvažniji pomagači za djecu. Djeca imaju kapacitet biti dobro nakon traumatskih događaja, a jedan od glavnih čimbenika koji utječu na to kako će se oporavljati djeca upravo je ponašanje bliskih odraslih koji o njima brinu. U nastavku slijedi link snimke webinara objavljen na YouTube kanalu Zagrebačkog psihološkog društva:

https://www.youtube.com/watch?v=EseXOjZhyto&feature=youtu.be

Na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavljena je publikacija “Mali vodič kroz velike promjene” može poslužiti kao podrška roditeljima/skrbnicima u ulozi prirodnih pomagača njihovim mališanima u prvih mjesec do dva nakon traumatskog događaja.  Koncipirana je veoma pregledno i jednostavno u obliku odgovora na pitanja: Što se događa?, Zašto se događa? i Što učiniti? Publikaciju možete naći na sljedećem linku:

https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2021/01/mali-vodi%C4%8D-kroz-promjene-2-compressed.pdf
 


© 2023 Vrtić Trnsko. Sva prava pridržana.