Polazak u vrtić

 

Polazak u vrtić jedna je od najvećih promjena u životu Vašeg djeteta od njegova rođenja. Za dijete, a i za roditelje, polazak u vrtić često je prvo odvajanje i prvi susret djeteta s većim brojem nepoznatih osoba. «Mali centar svijeta» odjednom će se naći među novim malim i velikim likovima, u novom prostoru, s drugačijim namještajem, hranom, s drugačijim ritmom i navikama. Na sve to se ono mora prilagoditi, a za prilagodbu je potrebno vrijeme.

 

Kakve će biti reakcije djeteta prilikom polaska u vrtić, ovisi o individualnim osobinama djeteta, stupnju djetetova razvoja, djetetovoj dobi, zdravlju djeteta, obiteljskom ozračju u kojem dijete živi i dr.

 

Najčešće se govori o tri tipa prilagodbe djece na vrtić. O lakoj prilagodbi govorimo kada se sve reakcije i promjene u ponašanju djeteta normaliziraju tijekom 10 do 15 dana boravka u   vrtiću. Prilagodba srednje težine u prosjeku traje mjesec dana, a teška je prilagodba ona koja može potrajati i do šest mjeseci i dulje. Najveći broj djece prolazi proces prilagodbe bez većih ili izraženijih promjena u ponašanju, a samo manji broj prolazi teži oblik prilagodbe.

 

Reakcije djece na početku boravka u vrtiću rezultat su pomanjkanja osjećaja sigurnosti i sposobnosti snalaženja u novoj situaciji. Moguće su reakcije na fiziološkom planu (dijete odbija hranu, odbija spavanje, ima probavne smetnje, žali se na bolove u trbuhu i drugo) i na planu ponašanja (dijete reagira plačem, agresivnim ponašanjem, povlači se ili je pojačano zahtjevno). Moguća je pojava regresije u ponašanju kada se pojavljuju obrasci ponašanja koje je dijete već napustilo pa dijete koje se odviknulo od pelena počne mokriti u gaćice, dijete koje je već prohodalo puže i slično. Polazak u vrtić je stresan događaj pa su takve reakcije normalne u razdoblju prilagodbe. Prolazne su i nestaju kako se dijete prilagođava novoj okolini. Smatramo da prilagodba nije gotova kada dijete prestane plakati nego kada počne spontano izražavati svoje osjećaje, misli i sposobnosti.

 

Kako bi djetetu prilagodba prošla što brže i lakše, pripremite dijete na vrtić. Odgovorite na sva djetetova pitanja o vrtiću, pričajte djetetu što se u vrtiću radi, o igri i igračkama, zabavi, druženju. Pri tome imajte na umu da je trogodišnjaku važnija odrasla osoba koja će brinuti o njemu, četverogodišnjaku su važnije igračke i igranje s njima, a petogodišnjaku i šestogodišnjaku vršnjaci i igra s djecom.

 

Kažite djetetu tko će ga voditi u vrtić i tko će dolaziti po njega. Prošećite povremeno s djetetom do vrtića. Odnosite se prema polasku u vrtić kao normalnoj stvari u životu Vašeg djeteta. Objasnite djetetu kako je vrtić njegov posao kao što Vi imate svoj. Ne pokazujte uznemirenost, tugu, strah, ali ni pretjeranu radost. Nije potrebno svakodnevno uvjeravati dijete kako će mu u vrtiću biti sjajno, već dati vremena i sebi i djetetu da prihvati novu situaciju. Imajte na umu da ukoliko je roditelj uznemiren i uplašen zbog odvajanja, bit će i dijete. Nikada ne prijetite djetetu vrtićem, primjerice «U vrtiću ćeš morati slušati!», «U vrtiću ćeš morati sve pojesti!», jer tako dijete odbijate od vrtića. Zajedno s djetetom pripremite «torbicu» za vrtić u kojoj će biti sve potrebne stvari.

 

Sve navedeno može olakšati iščekivanje polaska u vrtić budući da djetetu informacije koje mu  pružate daju osjećaj kontrole nad situacijom i ublažavaju nesigurnost, a to dodatno podržava Vaš stav i odnos prema situaciji usklađen s onim što djetetu govorite.

 

Kada dijete krene u vrtić, svakako ga prvi dan u vrtić dovedite Vi – roditelji, a ne baka, dadilja ili susjeda. Svakako proboravite s djetetom u skupini prvi dan i pri tome se aktivno uključite u igru sa svojim djetetom i drugom djecom. Iz takvog će Vašeg ponašanja i stava dijete «iščitati» da je vrtić ugodno i sigurno mjesto za njega što će mu olakšati prilagodbu. Postepeno produžujte djetetov boravak u vrtiću u dogovoru s odgojiteljicama. Objasnite djetetu gdje ćete biti i što ćete raditi dok je ono u vrtiću. Nikako ne govorite «Brzo se vraćam!», a onda Vas nema cijeli dan. Oprostite se s djetetom kad ga ostavljate u vrtiću. Ne napuštajte dijete naglo, bježeći jer tako je samo Vama lakše. Ne produžujte opraštanje beskonačno jer to uznemiruje dijete. Pri odvajanju od djeteta, ostanite smireni, strpljivi, nježni, ali i odlučni. Ponekad je takvo opraštanje od djeteta lakše za jednog od roditelja i dobro je da onda on/ona bude osoba koja će prvo vrijeme dovoditi dijete u vrtić. Dopustite djetetu da u vrtić ponese omiljenu igračku ili predmet kao vezu s obitelji i kućom, a koji će ublažiti doživljaj samoće i nesigurnosti.

 

Budite točni kada dolazite po dijete jer s Vašim kašnjenjem dijete postaje nesigurno, nestrpljivo i nepovjerljivo. Pri povratku po dijete važno je da se ne zadržavate dugo na vratima kako ne biste djelovali uznemirujuće na drugu djecu. Razmjena informacija na vratima s odgojiteljicama je kratka, a za opsežniju razmjenu informacija najbolje je dogovoriti individualni razgovor u vremenu kada odgojiteljice nisu u neposrednom radu s djecom.

 

Pružite podršku djetetu tako da pokažete smirenost i želju da se dijete uključi u skupinu. Ohrabrite svaki djetetov korak prema odvajanju i pokažite djetetu da vjerujete u njega. Ne kritizirajte dijete ako se pojave određene reakcije (plač, odbijanje hrane, razdražljivost, odbijanje kontakta s djecom i odgojiteljima, sisanje palca, agresivnost prema sebi ili drugima i slično). Kada kod djeteta primijetite neke od ovih oblika ponašanja, pokažite razumijevanje i potražite uzroke.

 

U razdoblju prilagodbe važan je kontinuitet dolaženja djeteta u vrtić jer svaki prekid dovodi do ponovne prilagodbe. Ako dijete pokazuje otpor prema ostajanju u vrtiću, ne očajavajte, jer je odvajanje moguće. Uz Vašu suradnju s odgojiteljicama i stručnim timom vrtića, dijete

će uspješno proći kroz proces prilagodbe.

 

Djeci se može pomoći da se umanji stres u razdoblju prilagodbe tako da im se posveti veća pažnja prije i poslije vrtića. Večeri, jutra i neradni dani važni su trenuci kada djeca mogu uživati u društvu roditelja što im pomaže da ponovo stvore emotivnu ravnotežu i pripreme ih za odvajanje. Potrebno je što više fizičkog kontakta za vrijeme kupanja, čitanja slikovnica i sudjelovanja u zajedničkim aktivnostima.

 

Važno je da roditelj bude pozitivno raspoložen prema vrtiću i svjestan svih pozitivnih strana djetetova boravka u njemu, te da kod kuće bude vedro raspoložen, a ne stalno tjeskoban zbog skorog odvajanja. Roditeljima pomaže odnos povjerenja s odgajateljicama koji se izgrađuje kroz razgovore i informiranje roditelja i sudjelovanje roditelja u aktivnostima vrtića.

 

Ukoliko tijekom procesa prilagodbe ili kasnijeg boravka djeteta u vrtiću imate bilo kakvih dilema, briga ili pitanja, slobodno se obratite odgojiteljicama u skupini Vašeg djeteta te članovima stručnog tima (pedagoginje, psihologinja, logopedinja, zdravstvene voditeljice) i ravnateljici Vrtića. Pozivamo Vas na suradnju jer od sada brigu o Vašem djetetu vodimo i mi!

 

 

Pripremila: mr. Marijana Smerić Pecigoš, stručna suradnica - psihologinja

 


© 2023 Vrtić Trnsko. Sva prava pridržana.